از سال ۱۹۶۹، شکلات به عنوان یک عامل موثر در ایجاد آکنه مورد مطالعه قرار گرفته است. اما آیا
چربی، شکر یا حتی مواد شیمیایی که برای تهیه این خوراکی خوشمزه استفاده شده اند میتواند علت جوش زدن پوست شما باشند؟ این چیزی است که علم مشخص میکند.
آیا شکلات باعث جوش زدن میشود؟ (آنچه تحقیق میگوید)
در گذشته، مطالعات به دلیل مواد اضافی موجود در شکلات - مانند شیر و شکر – که این موارد میتوانند روی پوست نیز تأثیر بگذارند، کنار گذاشته شده اند. مطالعات اولیه در مورد شکلات و آکنه در واقع از تکههای شکلات و تکههای کنترل شده (آب نباتهای پر از شکر، غالباً با قند حتی بیشتر از مدلهای شکلاتی) استفاده میکرد.
این ناسازگاریها منجر به نتایج متناقض و روشهای شبه برانگیز مطالعه شد که همه اینها باعث شد بحث شکلات و جوش زدن هنوز پابرجا باشد؛ بنابراین جای تعجب نیست که چرا پس از دههها تحقیق هنوز پاسخ روشنی در این باره وجود ندارد.
علت اصلی ایجاد آکنه با خوردن شکلات
برخی از مطالعات به شکلات به عنوان علت بروز آکنه اشاره کرده اند
برخی تحقیقات نشان میدهد که شکلات ممکن است آکنه موجود را تشدید کرده و یا باعث ایجاد ترشحات جدید در پوست مستعد آکنه شود. یک مطالعه ۲۰۱۳ بر روی سلولهای آزمایشگاهی نشان میدهد که شکلات ممکن است با تشدید واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به دو باکتری عامل آکنه، شدت و دفعات بروز آکنه را افزایش دهد. با این حال، این واکنش روی انسان ثابت نشده است.
مطالعه کوچک کنترل-دارونما، دو سو کور دیگری در سال ۲۰۱۴، ۱۴ مرد مستعد آکنه را مورد بررسی قرار دادند که کپسولهایی با کاکائو شیرین نشده ۱۰۰ درصد، یا پودر ژلاتین یا ترکیبی از این دو مورد پر شده را مصرف میکردند تا مشخص کنند آیا شکلات و دوز کلی دارو آکنه را تحت تأثیر قرار میدهد یا خیر.
این مطالعه نشان داد که بین میزان کاکائو مصرف شده و افزایش علائم آکنه رابطه مثبت وجود داشته است.
یک مطالعه مشابه در یک مجله دیگر نشان داد که پس از خوردن ۲۵ گرم شکلات تلخ ۹۹ درصد در هر روز، ۲۵ مرد مستعد آکنه پس از دو هفته آکنه بیشتری داشتند و پس از چهار هفته این تغییرات هنوز هم وجود داشتند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که فقط ۴۸ ساعت پس از خوردن شکلات، دانشجویان دانشگاه دچار آکنه نسبت به همسن و سالان خود که مقدار قابل توجهی آبنبات پاستیلی خورده بودند، ضایعات جدیدتری داشتند.
با این حال، برخی مطالعات دیگر رابطه میان مصرف شکلات و بروز آکنه را رد میکنند
با این حال، یک مطالعه سال ۲۰۱۲ که از ۴۴ جوان خواست که یک دفترچه یادداشت غذایی سه روزه تهیه کنند، هیچ ارتباطی بین مصرف شکلات و بروز آکنه پیدا نکرد.
بنابراین، برای تأیید یافتهها و تعیین اینکه چه ترکیبی در شکلات ممکن است به طور بالقوه باعث افزایش التهاب و وخامت علائم شود، به تحقیقات بیشتر، با نمونههای بزرگتر و متنوع تری نیاز دارد.
تاثیر شکلات بر انسولین نیز به عنوان عامل موثر احتمالی روی آکنه مطرح شده است. یک مطالعه استرالیایی در سال ۲۰۰۳ نشان داد که شرکت کنندگانی که غذاهایی که با پودر کاکائو خوش طعم شده اند را میخوردند پاسخ انسولین بالاتری نسبت به گروه کنترل که همان غذاها را بدون کاکائو میخوردند داشتند.
مطالعهای در سال ۲۰۱۵ سطح انسولین و گلوکز خون در ۲۴۳ شرکت کننده مستعد آکنه و ۱۵۶ بزرگسال سالم را مورد بررسی قرار داد تا مشخص شود آیا مقاومت انسولین در بروز آکنه نقش دارد یا خیر. مطالعه ارتباط مثبت بین آکنه شدید و مقاومت به انسولین را مشخص کرد.
با اینکه شواهد محدودی وجود دارد که اثبات کند شکلات خالص میتواند باعث جوش زدن شما یا آکنههای شدیدتری شود، اما سایر مواد موجود در شکلات یا کیک کاملا متفاوت هستند و میتوانند زمینه ساز مشکل باشند.
منابع معتبر نشان داده است که آکنه در افرادی که رژیم غذایی غربی ندارند کمتر شایع است. از طرف دیگر، رژیم غذایی با شاخص قند خون بالا (یا گلیسمی بالا)، یعنی رژیم غذایی که پر از کربوهیدراتهای زود هضم و شیرینیها هستند، با بروز آکنه ارتباط داشته اند.
یک مطالعه که بر روی ۱۲۰۰ ساکن جزیره کیتاوان پاپوآ گینه نو و ۱۱۵ شکارچی آچئه پاراگوئه بررسی انجام داد، متوجه شد که حتی یک نفر از آنها آکنه نداشتند. هر دو گروه از رژیمهای غذایی با شاخص گلیسمی پایین که سرشار از ماهی و میوه هستند استفاده میکنند و رژیم غذایی آنها شامل غذاهای تصفیه شده که معمولاً در رژیمهای غربی مانند نان، کلوچه و غلات وجود دارند، نمیباشد.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ در مجله Academy of Nutrition and Dietetics نشان میدهد که غذاهای پر کربوهیدرات و سرشار از شکر (مانند نان شیرینی حلقوی یا نان بیگل، برنج سفید و کیک شکلاتی) ممکن است با بروز آکنه و شدت آن مرتبط بوده باشد.
آیا لازم است هوسهای شبانه برای خوردن شکلات کنار بگذارید و شکلاتهای پنهان شده در میز کار خود را برای داشتن پوستی شفافتر دور بریزید؟ نه لازم نیست.
اینکه آیا خوردن شکلات روی آکنه تأثیر میگذارد یا خیر به خود فرد برمی گردد. علیرغم دههها تحقیق، منبع معتبری کمی برای اثبات اینکه آیا مواد غذایی مشخصی مانند شکلات مستقیماً باعث بروز آکنه میشوند یا خیر، وجود دارد.
اما این موضوع بدان معنا نیست که رژیم غذایی هیچ تاثیری در بروز آکنه ندارد. به احتمال زیاد قند موجود در شکلات تختهای یا کاپ کیک تان نسبت به خود کاکائو مقصر جوشهای جدید یا آکنههای عمیقتر هستند.
منبع: بهداشت نیوز