April 2024 24 / چهارشنبه ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
کد خبر: ۳۸۴۱۵۸
۱۷ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۰
0
برجام این روز‌ها در شرایط حساسی به سر می‌برد. به نظر می‌رسد دور جدید مذاکرات در آینده انجام شود.
جدیدترین هشدار برجامی نماینده روسیه
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین درباره نتایج منفی صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داد.

اولیانوف در توییتی در واکنش به توییت خبرنگار روزنامه «وال استریت ژورنال» که گفته بود در جلسه آینده شورای حکام آژانس اتمی قطعنامه‌ای علیه ایران صادر نخواهد شد، نوشت: چنین قطعنامه‌ای بسیار غیرسازنده خواهد بود. باید پیامد‌های بسیار منفی تصویب قطعنامه درباره ایران در نشست ژوئن شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به یاد بیاوریم. روسیه قبل از رای‌گیری درباره آن هشدار داده بود.

گزارش آژانس با اهداف سیاسی
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به گزارش آژانس گفت: «مطالب گزارش فصلی اخیر مدیرکل آژانس تکرار موارد بی اساس قبلی با اهداف سیاسی است و هیچ نکته جدیدی جز بازی با عبارات برای اهداف خاص ندارد.»

معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی در پایان خاطرنشان کرد: برقراری مجدد نظام راستی آزمائی پیشین مستلزم عمل نمودن طرف‌های برجامی به تعهدات خود می‌باشد و نبایستی از ایران انتظار داشته باشند هنگامیکه به تعهدات خود عمل نمی‌نمایند و در حالیکه تحریم‌های ظالمانه آنان علیه ملت ایران همچنان ادامه دارد ایران پذیرای نظارت‌های فرا پادمانی نیز باشد.

زمان نهایی جمع‌بندی توافق
ایران هفته پیش آخرین جمع‌بندی خود را با هماهنگی نماینده اتحادیه اروپا برای طرف آمریکایی ارسال کرد. برخلاف دو پاسخ قبلی ایران که با واکنش مثبت و سازنده طرف‌های برجامی رو به رو شد، پاسخ‌های آمریکا با رویکرد اتلاف وقت و مبهم همراه بوده است.

در همین حال برخی مقامات کشور‌های اروپایی تلاش دارند ایران را مقصر طولانی شدن روند مذاکرات و به نتیجه نرسیدن توافق معرفی کنند در حالی که مواضع سیاستمداران و نمایندگان و مقامات آمریکایی در یک هفته گذشته روشن می‌کند آن طرفی که دنبال اتلاف وقت و به درازا کشاندن مذاکرات است، آمریکاست.

نتیجه برجام قابل پیش‌بینی نیست
روزنامه تایمز اسراییل با استناد به مطالب منتشر شده در یک وبگاه خبری عبری، مدعی شد که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در گفتگو‌های اخیرش با رییس‌جمهور آمریکا و دیگر مقامات این کشور اطمینان یافته در مذاکرات وین، توافقی در زمانی قابل پیش‌بینی انجام نخواهد شد.

این روزنامه در گزارش خود نوشت: مقامات آمریکایی لاپید را درباره اینکه احتمال توافق بیش از پیش کم شده است، قانع کرده‌اند و لاپید اولویت‌های دیگری از جمله مسایل امنیت ملی مثل افزایش خشونت در کرانه باختری و مبارزه با تروریسم را در دستور کار خود قرار داده است.

ایران مقصر تاخیر در برجام است؟
دولت جو بایدن از ابتدای روی کار آمدن تا کنون سیاست “تعلل در مذاکرات” را با ظرافت پیش برده است و با استفاده از بازوی رسانه‌ای خود تلاش کرده ایران را نسبت به این مساله مقصر جلوه دهد. جدای از پیچیدگی‌ها و سختی‌های مذاکرات هسته‌ای که امری طبیعی و منطقی است، این سطح از اتلاف وقت و واکنش‌های مبهم از سوی دولت آمریکا که همواره مدعی بوده در این رابطه سرعت عمل دارد قابل توجه است. این رویکرد همان طور که بسیاری از کارشناسان بر این مساله صحه می‌گذارند، تایید می‌کند دولت بایدن احتمالا از ابتدا تمایلی به احیای برجام نداشته است. کما اینکه او تا کنون به استفاده از سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران ادامه داده است.

دولت بایدن بیش از آنکه تحت فشار ایران در مذاکرات احیای برجام باشد، با فشار داخلی در آستانه انتخابات کنگره و نیز فشار لابی اسراییل و مقامات این رژیم مواجه است. انتخابات پارلمانی اسراییل در اوایل آبان و همزمان انتخابات کنگره موجب شده تا بایدن و لاپید در این مرحله با یکدیگر همراه شوند.

در این میان به نظر “حمایت اسراییل” از دولت بایدن در انتخابات کنگره در ازای “به تاخیر انداختن” توافق با ایران از سوی بایدن در حمایت از دولت لاپید انجام شده است.

اگر کشور‌های اروپایی و آمریکا خواستار اجرای برجام به شکل مطمئن و اعتمادآفرین هستند تا در میانه راه با مشکل مواجه نشود یا از سوی برخی‌ها مورد سنگ‌اندازی قرار نگیرد، نباید موافق آن باشند که پرونده یا روزنه‌ای به این بهانه باز بماند. چگونه برجام می‌تواند با حسن نیت اجرایی شود، در حالی که آژانس بر سر چند سوال بخواهد ایران را دائم با ارجاع به شورای حکام و شورای امنیت تهدید کند؟ طبیعی است اگر کشور‌ها خواستار اجرای مطمئن برجام هستند باید به نگرانی و حساسیت‌های ایران توجه کنند.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: