April 2024 23 / سه‌شنبه ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳
یک اقتصاددان عنوان کرد:
کد خبر: ۳۴۵۵۵۳
۱۳ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۲
0
این کارشناس اقتصادی گفت: در اقتصاد آزاد این بخش خصوصی است که زمام امور را به دست می‌گیرد اما متاسفانه در اقتصاد دولتی ایران، بازار نمی‌تواند آنطور که باید و شاید کار کند.
تولیدی/// چرا اقتصاد ایران متکی به نفت است؟
به گزارش پول نیوز، نرخ ارز و سکه در بازار هر روز رکورد جدیدی را تجربه می کند. آنگونه که در آستانه ورود «جوبایدن» رئیس جمهوری آمریکا به کاخ سفید تا ۲۱ هزار تومان نیز رسید اما این قیمت دوام چندانی نداشت و نرخ ها دوباره در این بازار صعودی شدند.

البته قبل از سکانداری رئیس جمهور جدید آمریکا، روحانی رئیس جمهور اعلام کرد؛ نرخ ارز در بازار تا ۱۵ هزار تومان هم کاهش می یابد. این اظهارات باعث شد تا نرخ ها در این بازار شکسته شود. شکست قیمتی که همه را خوشحال کرد اما چون مدیریت قوی در بازار وجود ندارد ارز و سکه در بازار اکنون با نوسان قیمت همراه است.

کارشناسان اقتصادی معتقدند؛ هر چند کاهش نرخ ارز به نفع اقتصاد بخصوص معیشت خانوارهاست، اما تثبیت نرخ ارز مهمتر از کاهش آن در بازار است چرا که نوسانی بودن قیمت ها در این بازار علاوه بر سردرگمی فعالان اقتصادی، تاثیری بر کاهش قیمت کالا و خدمات در بازار را به جای نمی گذارد.

به طور مثال با کاهش نرخ ارز در هفته گذشته، قیمت خودرو نیز تا حدودی در بازار کاهشی شد اما بیقراری نرخ ارز در بازار و نوسانی بودن آن بدنبال بی توجهی بانک مرکزی در تثبیت نرخ این کالا باعث شد تا بهای دلار دوباره در بازار صعودی و قیمت خودرو نیز به تبع آن بر مدار رشد قیمت قرار گیرد.
 
در همین رابطه محمد قلی یوسفی اقتصاددان و کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کم شدن نرخ ارز از ۳۰ هزار تومان به ۲۴ هزار تومان فعلی را نمی‌توان کاهش نرخ ارز نامید و انتظار کاهش قیمت‌ها در دیگر بخش‌های اقتصاد کشور را داشت چرا که این موضوع زمان بر خواهد بود، تصریح کرد: اقتصاد ایران متکی به نفت است و اقتصاد مستقل تولیدی ندارد بنابراین نیروی محرکه آن دولت است که با یک اقتصاد آزاد کاملا متفاوت است.
 

بیشتر بخوانید: چرا سیاست ارزپاشی در جامعه موفق نبوده است؟

وی ادامه داد: در چنین اقتصادی که قیمت ها دستوری مطرح می‌شود نمی‌توان واژه چسبندگی قیمت را در آن به کار برد چرا که این اصطلاح علمی در اقتصادهای باز کاربرد دارد و در این جوامع فروشنده تمایلی به کاهش قیمت نشان نمی‌دهد.

این اقتصاددان تاکید کرد: در اقتصاد آزاد این بخش خصوصی است که زمام امور را به دست می‌گیرد اما متاسفانه در اقتصاد دولتی ایران، بازار نمی‌تواند آنطور که باید و شاید کار کند. در چنین اقتصادی به دلیل مداخلات داخلی انگیزه از بخش خصوصی گرفته می‌شود چرا که هم تناسب قیمت‌ها بر هم می‌ریزد هم اینکه قدرت برنامه ریزی و برآورد از فعالان اقتصادی گرفته می‌شود.

به گفته قلی یوسفی اقتصاد ایران متکی به صادرات نفت و واردات کالاست یعنی هر چه بیشتر نفت بفروشد به واردات آن نیز افزوده می‌شود، بنابراین زمانی که فروش نفت کم شود، میزان واردات نیز کاهش می‌یابد و از سوی دیگر با توجه به نبود تولید داخل و کمبود عرضه شاهد بالا رفتن قیمت‌ها خواهیم بود.

وی گفت: دولت باید فضای کسب و کار برای تولید بیشتر در داخل را فراهم کند اما متاسفانه در حال حاضر تولید ما ریشه داخلی ندارد و عمده واردات ما نیز به صورت کالاهای نیمه آماده‌ای وارد می‌شود که در اینجا به کالای نهایی تبدیل‌ شود نه اینکه مواد خامی باشند برای تولید یک کالا.

این اقتصاددان خاطر نشان کرد: اقتصاد ایران وابستگی شدیدی هم به ارز دارد به نحوی که حتی تمام عملکرد بورس ایران را هم تابعی از نرخ ارز تعیین می‌کند و با کاهش قیمت ارز شاهد برهم ریختگی بازار سرمایه خواهیم بود. بنابراین هم افزایش نرخ ارز و هم کاهش آن به اقتصاد آسیب هایی وارد می کند که باید هرچه سریعتر اصلاحات لازم برای بهبود این شرایط انجام شود.
 
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: