دکتر «کاتلین پیج»، استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه «سوترن کالیفرنیا»، در لس آنجلس، میگوید: در مورد استفاده از شیرین کنندههای مصنوعی اختلاف نظر وجود دارد، زیرا بسیاری از مردم از آنها برای کاهش وزن استفاده میکنند.
وی گفت: در حالی که برخی از مطالعات نشان میدهد که شیرین کنندههای مصنوعی میتوانند مفید باشند، برخی دیگر نشان میدهند که ممکن است آنها در افزایش وزن، ابتلا به دیابت نوع ۲ و سایر اختلالات متابولیک نقش داشته باشند.
اکنون ما در این مطالعه برخی از دلایل این نتایج متناقض را مورد بررسی قرار داده ایم. در این مطالعه محققان از ۷۴ نفر درخواست کردند که ۳۰۰ میلی لیتر مایع -
نوشیدنیهای شیرین شده با شکر، سوکرالوز یا آب (که به عنوان کنترل کننده عمل میکرد) بنوشند. شرکت کنندگان این کار را در سه جلسه مختلف انجام دادند.
سپس محققان دو ساعت بعد از مغز این افراد تصاویر ام. آر. آی گرفتند تا نحوه واکنش مناطقی از مغز را که به اشتهای غذایی مرتبط هستند، در هنگامی که افراد مورد مطالعه تصاویری از غذا مانند همبرگر و دنات را مشاهده میکردند، بررسی کنند.
نتایج این مطالعه نشان داد که پس از خوردن نوشیدنیهای حاوی سوکرالوز در زنان و افرادی که چاق بودند، فعالیت در آن نواحی مغزی افزایش یافت که این افزایش با افرادی که نوشیدنیهای حاوی قند طبیعی مصرف کرده بودند، قابل مقایسه بود.
همچنین سطح هورمونهایی که به بدن میگویند "احساس سیری میکنم" پس از مصرف نوشیدنیهای حاوی سوکرالوز کاهش یافت، این موضوع نشان میدهد که نوشیدنیهای شیرین شده مصنوعی ممکن است در سرکوب گرسنگی موثر نباشند.
بر اساس یافتههای این مطالعه، همچنین زنانی که از نوشیدنیهای حاوی سوکرالوز استفاده میکردند، بیشتر تنقلات و اسنک مصرف میکردند که البته این موضوع در مورد مردان صادق نبود. محققان میگویند، مطالعه ما محتوایی برای نتایج متناقض مطالعات قبلی در مورد اثرات عصبی و رفتاری شیرین کنندههای مصنوعی ایجاد میکند.
آنها افزودند: با مطالعه بر روی گروههای مختلف توانستیم نشان دهیم که زنان و افراد چاق ممکن است نسبت به شیرین کنندههای مصنوعی حساستر باشند. برای این افراد، نوشیدن نوشیدنیهای شیرین شده مصنوعی ممکن است مغز را در احساس گرسنگی فریب دهد که ممکن است به نوبه خود منجر به مصرف بیشتر کالری شود.
مشروح این مطالعه در مجله JAMA Network Open منتشر شده است.
منبع: ایرنا