April 2024 18 / پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳
کد خبر: ۳۶۶۰۹۲
۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۰
0
اقتصاد ایران نسبت به سایر کشور‌های تولید کننده نفت در منطقه متنوع‌تر است، اما به صورت سنتی نفت و گاز سهم مهمی در درآمد‌های اقتصاد ایران دارد که پس از تحریم‌های ایالات متحده آسیب زیادی دیده و با محدودیت‌های زیادی روبرو شده است.
بزرگ‌ترین نگرانی این روز‌های اقتصاد ایران چیست؟
اقتصاد ایران نسبت به سایر کشور‌های تولید کننده نفت در منطقه متنوع‌تر است، اما به صورت سنتی نفت و گاز سهم مهمی در درآمد‌های اقتصاد ایران دارد که پس از تحریم‌های ایالات متحده آسیب زیادی دیده و با محدودیت‌های زیادی روبرو شده است. پیش بینی پیروزی یک نامزد اصولگرا در انتخابات سال جاری ایران را داشته که این امر محقق شده است، اما پیش بینی کرده که پس از انتخابات ایران نرخ فقر می‌تواند کمی روند افزایشی داشته باشد.

احتمال لغو برخی از تحریم‌ها اواخر سال ۲۰۲۱ وجود دارد و این امر می‌تواند منجر به خروج کشور از رکود شود، اما عواملی مانند تورم شدید اقتصادی و سرمایه گذاری پایین در مذاکرات با ایالات متحده می‌تواند در بلند مدت مجدد ایران را به مرحله رکود بازگرداند، یعنی مشکل اقتصاد ایران صرفاً سرمایه گذاری نیست، اینکه روند افزایش قیمت‌ها در کشور وضعیت مناسبی ندارد و میزان سرمایه گذاری بسیار پایین است می‌تواند مجدد کشور را پس از توافق به دوران رکود بازگرداند.

بودجه کشور دارای یک کسری بودجه شدید است و این موضوع منجر به ایجاد تورم می‌شود و تورم اقتصاد سبب خواهد شد سال آینده هزینه‌ها افزایش داشته باشد به این فرایند «مارپیچ تورمی» می‌گویند و اکونومیست از وقوع تورم‌های شدید در اقتصاد ایران خبر می‌دهد.

ایران دومین اقتصاد بزرگ منطقه است در صورت رفع تحریم‌ها و کاهش تنش‌های بین‌المللی چشم‌انداز اغوا کننده‌ای برای سرمایه گذاران خواهد داشت.

چشم‌انداز ایران برای رشد و توسعه اقتصادی در بخشی از مراحل به کاهش داشتن یا نداشتن تحریم‌های ایالات متحده باز می‌گردد و پیش بینی می‌شود که تا سال ۲۰۲۲ توافق موقت برای کاهش غنی سازی اورانیوم در مقابل کاهش تحریم‌های نفتی ایران محقق شود، اما اختلافات بین دو کشور به تیرگی روابط آن‌ها تا سال ۲۰۲۴ خواهد انجامید.

مهم‌ترین جنبه سیاسی پیش روی ایران روابط ایران و آمریکاست و پیش بینی می‌شود در سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ توافق موقت با آمریکا ایجاد شود، جوبایدن به دنبال فشار حداکثری نیست و مذاکره با ایران را در پیش خواهد داشت، اما به دنبال امتیازات بیشتری مانند مذاکره بر روی موشک‌های ایران است که احتمالاً ایران در خصوص این مسئله امتیازی نخواهد داد، همچنین پیش بینی می‌شود ایران بر تقویت روابط خودش با چین تمرکز بیشتری خواهد کرد و با توجه به رفع برخی از محدودیت‌ها فروش نفت ایران به چین افزایش و از طرف دیگر قرار داد‌های زیرساختی بیشتری را به چین واگذار کند.

به دلیل محدودیت‌های دسترسی ایران به منابع مالی خارجی و افزایش مخارج دولت، بودجه دولت دارای کسری شدیدی است و با پولی کردن بودجه این کسری تأمین می‌شود، منظور از این گزاره آن است که به دلیل وجود کسری بودجه از ابزار‌های پولی برای تأمین آن استفاده می‌شود مانند چاپ پول و انتشار اوراق، در این گزارش پیش بینی شده است که اگر دولت هزینه‌های خود را مدیریت نکند وارد یک مارپیچ ابر تورمی خواهیم شد.

در سال گذشته بانک مرکزی سیاست خود را به سمت تمرکز بر کاهش تورم تغییر داد و نرخ تورم سالانه ۲۲ درصد را هدف قرار داد. برای ایجاد این تغییر یک کریدور نرخ تنزیل سپرده ۱۲ تا ۲۲ درصد را ایجاد کرد که این کریدور امکان تجارت اوراق قرضه دولتی برای کنترل عرضه پول را فراهم می‌کند و این سیاست اتخاذ شده توسط بانک مرکزی تاکنون شکست خورده است و نرخ تورم بالای ۴۰ درصد را در سال گذشته داشته‌ایم.

عوامل ایجاد این تورم شدید یکی تأثیر تحریم‌های ایالات متحده است که امکان تبادل‌های بین‌المللی را برای ایران مسدود کرده است و دیگری کسری شدید بودجه دولت است که این عامل دوم نیز معلول عامل اول است یعنی تحریم‌های اقتصادی منجر به کاهش درآمد‌های دولت شده و کسری بودجه (توازن بین درآمد و هزینه) را افزایش داده است.

به علت بازیابی اقتصاد چین پس از کرونا و لغو تدریجی برخی از تحریم‌های اقتصادی علیه صادرات نفت ایران انتظار می‌رود در سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ رشد تولید ناخالص داخلی حقیقی با میانگین ۱.۷ درصد را تجربه کند البته در سال‌های گذشته به علت تحریم‌های آمریکا اقتصاد ایران کوچک شده است و در صورت برداشته شدن همه تحریم‌ها احتمال رشد سریع وجود دارد که می‌تواند تا سطح ۳.۸ درصد افزایش یابد.
 
پیش بینی می‌شود سال جاری تورم اقتصادی به ۳۹ درصد برسد و در صورتی که توافقی شکل بگیرد در سال‌های آینده میانگین تورم اقتصادی به محدوده ۱۶.۵ درصد خواهد رسید و در صورتی که توافقی شکل نگیرد روند تغییرات قیمت و تورم اقتصادی با همان سرعت و نسبت قبل تداوم خواهد داشت.
 
در همین رابطه مسعود نیلی کارشناس مسائل اقتصادی در کشور در گفتگو با پول نیوز اظهار کرد: به گفته او، با وجود اینکه شرایطی که در آن به سر می‌بریم، بسیار سخت و پیچیده است، اما نکته بسیار مهم این است که بدانیم در شرایط بسیار سخت فعلی، نقطه آسیب‌پذیری اصلی ما کجاست. اگر از افراد مختلف سوال کنیم که در بین انبوه مشکلات موجود، حل کدام مساله باید به‌طور عاجل در اولویت قرار گیرد، قطعا پاسخ‌های مختلفی می‌شنوید؛ اما مشکلی که من می‌شناسم از همه مشکلاتی که برشمردید، مهم‌تر و در عین حال خطرناک‌تر است. این مساله به‌طور قطع و یقین تورم است.
 
وی افزود: سال‌های اخیر و به‌ویژه سال‌های پیش‌رو، از اساس با تجربه تورم در گذشته اقتصاد ایران متفاوت است. در حال حاضر اقتصاد کشور به‌دلیل تورم به‌شدت ملتهب است. دیگر چالش‌های اقتصاد کشور بسیار مهم هستند و اگر افق بررسی را کمی گسترده‌تر کنیم، سیاستگذار باید درباره همه آن‌ها تصمیم درست بگیرد؛ اما واقعیت این است که ما در کوتاه‌مدت در خطر هستیم و به جای اینکه بگوییم در چند سال آینده اقتصاد کشور به کدام‌سو می‌رود، باید توجه کنیم در ماه‌های پیش‌رو و در کمتر از یک‌سال آینده، ممکن است گرفتار چه وضعیتی شویم.» بنابراین تاکید من این است که یک‌بار دیگر روی موضوع تورم تمرکز کنیم؛ چون از این ناحیه خطرات زیادی جامعه ما را تهدید می‌کند.

او بیان کرد: از سال ۱۳۳۸ تا قبل از ورود به دهه ۱۳۹۰، وقتی آمار‌های اقتصادی را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم در طول ۵۲ سال، فقط دو سال تورم بالای ۳۰ درصد داشته‌ایم که سال‌های ۷۳ و سال ۷۴ بوده است. در سال ۷۳ تورم ۳۵درصد داشتیم و در ۷۴ تورم به نزدیک ۵۰درصد رسید. اما در طول دهه ۱۳۹۰ به تنهایی چهار سال تورم بالای ۳۰ درصد داشته‌ایم.
 
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: در سال ۹۲ با تورم نزدیک به ۳۵درصد مواجه شدیم و پس از آن، از سال ۹۷ به بعد، مستمرا تورم‌های بسیار بالا را تجربه کرده‌ایم و اینک با تورمی سنگین‌تر دهه جدید را آغاز کرده‌ایم. تورم اقتصاد ایران که در سال ۹۶، ۶/ ۹درصد بود در سال ۹۷ به ۳/ ۳۱درصد رسید. در سال ۹۸ به ۲/ ۴۱درصد و در سال ۹۹ هم به ۱/ ۴۷درصد رسید. هدف از مرور آمار‌ها این است که بگویم این وضعیت که تورم چند سال پشت سرهم بالای ۳۰ درصد باشد و هر سال مقدار قابل‌توجهی هم افزایش پیدا کند، هیچ‌وقت در اقتصاد ما تجربه نشده است. این‌ها را که من گفتم در مقیاس سال بود.
 
وی ابراز کرد:‌حال اگر بازه زمانی بررسی را در مقیاس ماه قرار دهیم، می‌بینیم که تورم در ماه‌های مختلف ۱۴۰۰ هم سیر نگران‌کننده‌ای دارد. آمار‌ها می‌گویند که از خرداد به بعد، تورم ماهانه دقیقا مطابق همان الگوی سالانه رو به افزایش مدام است.
 
نیلی خاطر نشان کرد: «وقتی توزیع این تورم بالا را با همان ویژگی‌هایی که گفتیم در سطح استان‌ها ارزیابی کنیم، مشاهده می‌کنیم که تفاوت زیادی بین استان‌ها از نظر شدت تورم وجود دارد. بین استان‌هایی که تورم بالا دارند و استان‌هایی که تورم پایین دارند، بیش از ۱۰واحد درصد تفاوت وجود دارد که عدد خیلی بزرگی است و نشان می‌دهد استان‌هایی داریم که تورم آن‌ها را خیلی بیشتر تحت فشار قرار داده است.
 
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: