April 2024 18 / پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳
کد خبر: ۳۶۸۳۲۴
۱۵ دی ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۷
0
ویتامین B ۵ یکی از ویتامین‌های محلول در آب است کمبود آن در بدن برای افرادی از جمله دیابتی مشکل ایجاد می‌کند.
کمبود ویتامین B۵ این افراد را تهدید می‌کند
ویتامین B ۵ که یکی از ویتامین‌های محلول در آب است در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد و موارد کمبود بالینی آن نادر است. سایر اسامی این ویتامین عبارتند از:ویتامین فاکتور آنتی درماتیت جوجه، ویتامین آنتی درماتوز و فاکتور ضد پلاگر جوجه است.

این ویتامین دارای نقش حیاتی در متابولیسم است. یک جزء جدا نشدنی کوآنزیم آ (CoA) که در تولید انرژی از درشت مغذی‌ها نقش دارد و پروتئین حامل آسیل (ACP) که در واکنش­های سنتتیک دخیل است، محسوب می‌گردد. اسید پانتوتنیک در مواد غذایی حیوانی و گیاهی بصورت آزاد و کونژوگه یافت می‌شود. ۸۵% اسید پانتوتنیک رژیمی به صورت COA یا فسفوپانتتئین می‌باشد.

اسید پانتوتنیک برحسب میلی­گرم اندازه­گیری می­شود. دریافت مرجع رژیمی برحسب میزان دریافت کافی (AI) بیان می­گردد و هیچ­گونه نیاز متوسط تخمینی (EARs) یا میزان توصیه شده دریافت روزانه­ای تعریف نشده است. مقدار مورد نیاز اسید پانتوتنیک ۷-۱.۷میلی گرم در روز بر حسب سن و جنس می‌باشد.

اسید پانتوتنیک در تمام بافت­های گیاهی و حیوانی وجود دارد. مهم­ترین منابع آن در رژیم­های غذایی مختلط عبارتند از: گوشت­ها (خصوصاً جگر و قلب). البته قارچ، آووکادو، بروکلی، زرده تخم­مرغ، مخمر، شیر بدون چربی و سیب­زمینی شیرین نیز منابع خوبی از این ویتامین هستند. (فرآورده‌های گوجه فرنگی و غلات کامل نیز از منابع عمده می‌باشند.) جگر سرخ شده، قارچ پخته و سبوس کامل به ترتیب منابع غنی از اسید پانتوتنیک می‌باشند.

فرآورده‌های تهیه شده از میوه‌ها و غلات ذرتی یا شیرین شده از منابع فقیر اسید پانتوتنیک محسوب می‌شوند. اسید پانتوتنیک نسبتاً هنگام پختن معمولی غذا و ذخیره ­سازی پایدار است. این ویتامین در PH خنثی پایدار است، ولی پخت می‌تواند باعث تخریب ۵۰-۱۵% آن گردد؛ در سبزیجات نیز طی فرآیند ۷۴% این ویتامین از بین می‌رود.

افراد در معرض کمبود این ویتامین:

افراد الکلی؛ مصرف الکل با متابولیسم اسید پانتوتنیک تداخل می‌نماید لذا در افراد الکلی نیاز به اسید پانتوتنیک افزایش می‌یابد.

دیابتی ها؛ افرادی که کمبود اسید پانتوتنیک دارند قند خون پایین‌تر و حساسیت به انسولین بیشتری دارند. در افراد دیابتی دفع ادراری اسید پانتوتنیک بیشتر می‌باشد.

مبتلایان به آرتریت روماتوئید؛ کمبود اسید پانتوتنیک در خون بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید پایین است. مصرف این ویتامین به میزان ۱ گرم در روز منجر به کاهش درد در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید می‌گردد (مصرف دارویی اسید پانتوتنیک).

علائم کمبود اسید پنتوتنیک عبارتند از: بی حسی در انگشتان و کف پا، احساس سوزش در پاها، افسردگی، احساس بی حسی و بیحالی، بیخوابی و ضعف.

منبع:بهداشت نیوز
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: