
یکی از سوالات بسیار مهم مردم در خصوص
واردات خودرو در قبال صادرات قطعات این است که آیا قطعات خودرو که در کشور تولید میشوند امکان صادرات دارند یا کشورهای خارجی درصدد خرید این قطعات هستند یا خیر؟ پیرامون این موضوع گفتگویی را با مهدی کاظمیان سخنگو و عضو هیات مدیره اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو ترتیب داده ایم که در ادامه مطالعه خواهید کرد.
واردات خودرو در ازای صادرات قطعات، شدنی استکاظمیان در این گفتگو اظهار داشت: بر اساس طرح وزارت صمت، واردات خودرو در ازای صادرات خودرو و قطعات آن ممکن شده است. با شناختی که از برخی از کارخانههای تولیدی ایران داریم میتوان امیدوار بود که مشکلی در صادرات قطعات نداشته باشیم. این کارخانهها جزو کارخانههای قوی و سرمایه دار هستند و هم اینک به چند کشور دنیا از جمله ایتالیا، آلمان و فرانسه صادرات دارند. اگر دولت از این کارخانهها حمایت کند بدون شک موفق خواهند شد که در برابر صادرات خود اقدام به واردات خودرو کنند. گرچه احتمال دارد که تعداد خودروهایی که این کارخانهها میتوانند به کشور وارد کنند تعداد محدودی باشد.
میزان صادرات و واردات قطعات خودرو به کشوروی در ادامه به میزان صادرات و واردات قطعات خودرو به کشور اشاره کرد و گفت: طبق گزارش مدیران این کارخانه ها، قطعات آنها به حدود ۳۵ کشور از جمله کشورهای همسایه و آسیای میانه و برخی کشورهای اروپایی صادر میشود، اما آمار دقیقی از میزان صادرات آنها در دسترس نیست و باید از خود آن کارخانههای راجع به جزییات آنها اطلاعات لازم را دریافت کرد، اما در خصوص واردات قطعات و لوازم یدکی خودرو باید گفت که برای خودروهایی که از نظر تعداد در کشور جزو خودروهای کم تعداد به شمار میروند واردات انجام میشود؛ چراکه تولید قطعات آنها در کشور صرفه اقتصادی ندارد، اما خودروهای تولید شده توسط خودروسازان داخلی نسبت واردات ما به تولید بسیار اندک است. امروزه حدود ۹۰ درصد از قطعات مورد نیاز خودروسازیهای کشور در داخل تولید و تنها ۱۰ درصد از نیاز آنها از خارج از کشور تامین میشود.
سخنگو و عضو هیات مدیره اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو در ادامه خاطرنشان کرد: البته توان تولید ۱۰ درصد قطعات وارداتی به کشور نیز وجود دارد، اما از آنجا که امکان تامین قطعه در کشور وجود ندارد ما ناچار به واردات هستیم.
رکود کامل بازار لوازم یدکی و قطعات خودروکاظمیان در بخش دیگری از صحبتهای خود به وضعیت بازار لوازم یدکی و قطعات خودرو اشاره کرد و گفت: از آنجا که قیمت ارز در این روزها دارای ثبات نیست و از طرفی سررسید پرداخت مالیاتها هم فرا رسیده است بازار در رکود شدیدی فرو رفته است. البته سازمان صمت نیز در این رکود بی تاثیر نیست. چراکه خودروهایی که در حال حاضر در کشور تردد دارند افزون بر ۲۵۰ نوع است. به عبارتی هر کدام از این خودروها نیاز به ۵۰۰۰ قطعه برای ساخته شدن است؛ بنابراین اخذ شناسه کالا و کد رهگیری برای این قطعات امر به شدت دشواری است. درخواست ثبت شناسه کالا و کد رهگیری زمانی داده شده است که ما در شرایط تحریمی و کمبودهای ناشی از آن قرار داریم.
وی همچنین گفت: از طرفی تعداد اقلام مختلفی که توسط کارخانههای مختلف تولید میشود بسیار زیاد است. به عنوان مثال در حال حاضر تسمه خودروی پراید در کشور توسط ۱۰۰ کارخانه با کیفیتهای متفاوت تولید میشود. حال چگونه میتوان برای حجم از کالا شناسه کالا و کد رهگیری دریافت کرد؟ این مشکل و چالشی است که سازمان صمت برای فعالان حوزه قطعات و لوازم یدکی خودرو ایجاد کرده است و موجب شده به رکود بازار اضافه شود.
چالش بزرگ برای تولیدکنندگان قطعات و لوازم یدکی خودروسخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو افزود: در همین راستا و به منظور حل این مشکل بزرگ ما جلسات متعددی را با سازمان صمت برگزار کردیم. روسا و مسئولان این سازمان نیز تا حدودی متوجه این چالش شدند و نسبت به رفع آن متعقاعد شده اند، اما مشکل بزرگتر اینجا است که این تصمیمات از ناحیه وزارتخانه اخذ شده اند و مسئولان رده پایین ناچار هستند که این تصمیمات را ایفا کنند. البته لازم به ذکر است که دریافت کد رهگیری و شناسه کالاها امری نشدنی نیست، اما در نظر گرفتن مهلت قانونی کوتاه مدت برای آنها کار را برای فعالان این حوزه سخت کرده است. دولت امروزه بازه زمانی حدود دو هفته الی یک ماه را برای شناسه دار کردن کالاها در نظر گرفته است و در صورتی که تولیدکننده در این بازه زمانی موفق به اخذ کد رهگیری محصول خود نشود کالای او یا جزو اقلام قاچاق یا کالاهای تملیکی به حساب میآید؛ بنابراین باید نسبت به رفع این مشکل بزرگ تصمیماتی فوری اتخاذ شود.
کاظمیان در پایان گفت: اگر سازمان صمت با اتحادیه لوازم یدکی خودرو همکاری کند، فعالان و تولیدکنندگان این حوزه توانایی رفع این مشکل در درازمدت را دارند.