متخصص تغذیه با هشدار نسبت به مصرف
تخم مرغ به صورت خام تاکید کرد: «اما تخم مرغ خام یا نیم پز میتواند به باکتری سالمونلا آلوده باشد. مصرف تخم مرغی که آلوده به سالمونلا است باعث مسمومیت غذایی میشود.»
به گزارش سلام نو به نقل از شفاآنلاین، دکتر سید مرتضی صفوی درباره خطرات مصرف زرده تخم مرغ با شیر، که برخی برای تقویت بدن از این ترکیب استفاده میکنند، گفت: «وقتی تخم مرغ به صورت خام مصرف شود آلودگیهایی از جمله سالمونلا میتواند به انسان منتقل شود. اگر کسی بخواهد از زرده تخم مرغ یا تخم مرغ کامل استفاده کند باید حتما به صورت پخته آن را مصرف کند.»
وی در ادامه گفت: «پروتئین تخم مرغ، پروتئین باکیفیتی است و ریزمغذیهای مختلفی دارد و در بررسیهای مختلف مشخص شده منبع اصلی پروتئین، تخم مرغ است.»
وی افزود: «درست مثل تخم مرغ پخته، تخم مرغ خام حاوی مواد مغذی است و غنی از پروتئین با کیفیت بالا است و حاوی چربیهای سالم، ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانهای مناسب برای بینایی و مواد مغذی مختلف دیگر است. تخم مرغ خام ممکن است جذب پروتئین را کاهش دهد.»
وی گفت: «تخم مرغ حدود ۶ گرم چربی دارد، ۵ گرم منیزیم دارد که یک درصد نیاز روزانه بدن به منیزیم را تامین میکند. کلسیم آن ۲۸ میلی گرم است و دو درصد از نیاز روزانه بدن به کلسیم را تامین میکند. فسفر آن ۹۹ میلی گرم است و ۸ درصد از نیاز روزانه بدن به فسفر را تامین میکند. تخم مرغ خام حاوی ۱۴۷ میلی گرم کولین است که ۲۷ درصد از نیاز روزانه انسان را تامین میکند. کولین یک ماده ضروری مغذی است که تاثیرات مثبتی بر روی عملکرد مغز دارد.»
دکتر صفوی خاطرنشان کرد: «تخم مرغ حاوی آنتی اکسیدانهایی از جمله لوتیین و زاگزانتین است که از چشم مراقبت میکنند و خطر بیماریهای چشمی را کاهش میدهند. یادمان باشد تمام این مواد مغذی در زرده تخم مرغ متمرکز شده اند سفیده تخم مرغ بیشتر حاوی پروتئین خالص است.»
وی تاکید کرد: «تخم مرغ یکی از بهترین منابع پروتئین حیوانی است که حاوی هر ۹ اسید آمینه ضروری برای بدن است و این اسید آمینهها حتما باید از طریق غذا دریافت شوند و بدن نمیتواند آنها را بسازد که این ۹ اسید آمنه در تخم مرغ وجود دارد.»
وی گفت: «این نکته را یادمان باشد سفیده تخم مرغ خام ممکن است مانع از جذب بیوتین در بدن شود. بیوتین یک ویتامین گروه ب است که محلول در آب است و به عنوان ویتامین ب ۷ هم شناخته میشود و در تولید گلوکز و اسیدهای چرب بدن نقش دارد. در بارداری هم مصرف آن بسیار مهم است. زرده تخم مرغ منبع غذایی بسیار خوبی از بیوتین است. سفیده تخم مرغ حاوی پروتئینی به نام آویدین است که در روده کوچک به بیوتین متصل میشود و از جذب آن جلوگیری میکند از آن جایی که گرما آویدین را از بین میبرد وقتی تخم مرغ پخته شود مشکلی پیش نمیآید.»
دکتر صفوی در ادامه گفت: «اگر تخم مرغ به صورت خام مصرف شود بسیار بعید است که منجر به کمبود واقعی بیوتین شود و برای اینکه این اتفاق بیفتد باید هر روز تخم مرغ خام را به مقدار زیاد مصرف کرد، اما تخم مرغ خام یا نیم پز میتواند به باکتری سالمونلا آلوده باشد. مصرف تخم مرغی که آلوده به سالمونلا است باعث مسمومیت غذایی میشود.»
وی افزود: «علایم مسمومیت غذایی با سالمونلا عبارت است از گرفتگی معده، اسهال، استفراغ و تب که این علایم معمولا ۶ ساعت تا ۶ روز بعد از ابتلا به عفونت ظاهر میشود و ممکن است ۴ تا ۷ روز بعد از خوردن غذای آلوده به باکتری در بدن باقی بماند. عفونت سالمونلا میتواند برای افراد خاص خطرناک باشد. اکثر افرادی که مسمومیت غذایی با سالمونلا را تجربه میکنند به سرعت بهبودی پیدا میکنند.»
وی در پایان خاطرنشان کرد: «افرادی هستند که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت سالمونلا هستند و ممکن است علایم شدیدی داشته باشند از جمله افراد مسن، زنان باردار، افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و کودکان خردسال که باید از مصرف تخم مرغ خام و غذاهایی که حاوی تخم مراغ خام است اجتناب کنند بخصوص اگر تخم مرغها فاقد برچسب پاستوریزه باشند.»