شیش کباب یکی از انواع کبابهای ترکی است. برای تهیه شیش کباب، گوشت را به صورت مربعی شکل خرد میکنند و پس از خواباندن در ادویهجات، به سیخ میکشند و بر روی منقل قرار میدهند. موادی که برای مزهدار کردن گوشت استفاده میشود در دستورالعملهای مختلف، متفاوت است.
در سادهترین شکل از روغن زیتون، آب لیمو و پیاز برای مزهدار کردن گوشت استفاده میکنند و در برخی موارد علاوه بر گزینههای عنوان شده برگ بو، دارچین، جوز هندی، آویشن، فلفل سفید، سس سویا، مرزنجوش و فلفل دلمهای را نیز به گوشت اضافه میکنند. در این مقاله طرز تهیه شیش کباب را آموزش داده و نکات مهم برای پخت یک شیش کباب خوشمزه و حرفهای را نیز بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
تاریخچه شیش کباب
اصطلاح شیش کباب از کلمه ترکی şiş kebap، به معنای«سیخ» و «گوشت کباب شده» گرفته شده است. این کباب مربوط به قبایل عشایر ترکیه میباشد. عشایر ترک برای درست کردن کباب، گوشت را تکه تکه میکردند و در ترکیبی از ترشیجات میخواباندند تا نرم شود و طعم خوبی پیدا کند.
نحوه سیخ کشیدن و پخت شیش کباب نیز قدمت زیادی دارد و به سالهای دور برمیگردد. در گذشته سربازان ترکی که در جنگ حضور داشتند برای کباب کردن گوشت از شمشیرهای خود استفاده میکردند. آنها آتش کوچکی بر روی زمین درست میکردند و گوشت را با شمشیر بر روی آتش نگه میداشتند تا بپزد و نرم شود. این شکل پخت گوشت بعدها رواج پیدا کرد و سیخهای فلزی جای شمشیر را گرفت.
در حال حاضر شیش کباب نه تنها در کشور ترکیه، بلکه در دیگر کشورهای دنیا نیز پخته میشود و با توجه به موادی که برای مزهدار کردن مورد استفاده قرار میگیرد، طعمهای مختلفی دارد. آموزش غذای ترکی را می توانید در مرکز آنلاین آموزش آشپزی مطالعه نمایید.
جدول زمانبندی تهیه شیش کباب
زمان آماده سازی
|
15 دقیقه
|
زمان پخت
|
15 دقیقه
|
زمان اضافی
|
24 ساعت
|
مجموع زمان
|
24 ساعت و 30 دقیقه
|
تعداد سرو
|
6 نفر
|
مقدار سرو
|
مقداری
|
مواد اولیه برای تهیه شیش کباب 1TouchFood
- گوشت راسته بره 750 گرم
- سیر 2 حبه
- ماست ساده یک فنجان
- روغن زیتون یک چهارم فنجان
- فلفل قرمز تند یک قاشق چایخوری
- نمک یک قاشق چایخوری
- فلفل سیاه تازه آسیاب شده یک قاشق چایخوری
- گوجهفرنگی 8 عدد
- فلفل 12 عدد
- نان پیتا 4 عدد
آموزش مراحل تهیه شیش کباب با 1TouchFood
مرحله اول: مزهدار کردن گوشت
گوشت راسته بره را به صورت مربعهای کوچک 2.5 تا 3 سانتیمتری تکه کنید. گوشتهای تکهشده را در یک ظرف بریزید و ماست، روغن زیتون، سیر رنده شده، تکههای فلفل قرمز، نمک و فلفل سیاه را به آن اضافه کنید. گوشت را با دست به خوبی هم بزنید تا کاملا با ادویهجات ترکیب شود و مواد به همه جای آن برسد. درب کاسه را با سلفون بپوشانید و آن را به مدت 24 ساعت در یخچال قرار دهید.
مرحله دوم: سیخ کشیدن گوشت
پس از گذشت 24 ساعت، گوشت را از یخچال خارج کنید و مواد اضافی را از دور آن جدا کنید و دور بریزید. برای تهیه شیش کباب باید از سیخهای نازک استفاده کنید. تکههای گوشت را به طور مرتب به سیخ بکشید و کنار بگذارید.
مرحله سوم: کباب کردن
منقل را آماده کنید و سیخ کبابها را بر روی آن قرار دهید. اجازه دهید تا یک طرف کباب به خوبی پخته شود.
سپس سیخها را بچرخانید تا طرف دیگر کباب نیز بپزد. این کار را تا کامل شدن پخت کباب انجام دهید. گوجه فرنگیها و فلفلها را نیز جداگانه به سیخ بکشید و بر روی منقل کباب کنید.
مرحله چهارم: سرو کباب
ظرف مناسبی بردارید و با استفاده از یک نان پیتا، کبابها را از سیخ جدا کنید و در ظرف بریزید. گوجهفرنگیهای کبابی و فلفلها را نیز کنار گوشت بچینید و روی آن مقداری سماق بپاشید. کباب شما آماده است. ترکها شیش کباب را به همراه نان پیتا و سس فلفل قرمز یا سس سیر سرو میکنند.
اگر دوست دارید میتوانید شیش کباب خود را به همراه برنج نوش جان کنید و از خوردن آن لذت ببرید. فراموش نکنید که اسکندر کباب ترکی را نیز حتما بیاموزید.
نکات مهم در تهیه شیش کباب
- بهترین گوشت برای تهیه شیش کباب، ساق بره بدون استخوان، کتف یا شانه بره است. دقت داشته باشید که گوشت چربی زیادی نداشته باشد و خیلی خشک نیز نباشد. مقدار بسیار کمی چربی روی تکههای گوشت کافیست.
- آب پیاز مزه خوبی به گوشت میدهد. برای تهیه آب پیاز، یک پیاز بزرگ را رنده کنید و آن را از یک صافی عبور دهید تا آب آن جدا شود. آب پیاز را به ترکیب گوشت اضافه کنید. اگر دوست دارید میتوانید مقداری آب لیمو، زیره و پاپریکا نیز به گوشت اضافه کنید.
- گوشت هرچه بیشتر در یخچال بماند، نرمتر شده و مزهها را بهتر به خود جذب میکند. زمان کافی به این کار اختصاص دهید و گوشت را به مدت 24 ساعت در یخچال نگه دارید. اگر فرصت کافی ندارید، حداقل 3 تا 4 ساعت به گوشت استراحت دهید.
- نیم ساعت قبل از سیخ کردن گوشت، ظرف را از یخچال خارج کنید تا دمای آن به دمای محیط برسد. این کار باعث میشود تا گوشت به صورت یکنواختتر پخته شود.
- اگر به منقل و ذغال دسترسی ندارید، میتوانید از فر برای تهیه شیش کباب استفاده کنید. یک فویل بر روی سینی فر قرار دهید و سیخها را روی فویل بچینید و در فر بگذارید.
- یک عدد فلفل دلمهای و پیاز بزرگ را به صورت خلالی درشت خرد کنید و هنگام سیخ کشیدن، بین هر قطعه گوشت قرار دهید. این باعث میشود تا کباب شما رنگی شود و مزه بهتری بگیرد.
- برای اینکه گوشت به سیخ نچسبد، قبل از سیخ کشیدن آن را با مقداری روغن چرب کنید.
- برای تهیه گوجه کبابی بهتر است از گوجههای رسیدهتر استفاده کنید. اجازه دهید گوجهها به خوبی بپزند و پوست آنها کمی سیاه شود.
- ترکها در کنار شیش کباب، سالاد کباب نیز قرار میدهد. سالاد کباب ترکیبی از کاهو و کلم خرد شده است. کاهو و کلم قرمز یا سفید را خرد کنید و به مدت 30 دقیقه در ترکیبی از نمک، آب لیمو، روغن زیتون و سرکه سفید بخوابانید. اگه زمان کافی دارید، 3 تا 4 ساعت سالاد را در سس مخصوص استراحت دهید تا طعم و مزه بهتری پیدا کند.
- در اینجا برای تهیه شیش کباب از گوشت بره بدون استخوان استفاده کردیم. شما میتوانید از گوشت گوساله یا گوشت مرغ نیز برای تهیه شیش کباب استفاده کنید.
خواص شیش کباب
در این مقاله برای تهیه شیش کباب از گوشت بره استفاده کردیم. بره به گوسفندی گفته میشود که زیر یک سال سن دارد. گوشت بره نرم و ترد است و خوردن آن لذت بیشتری نسبت به گوشت گوسفند یا گوساله دارد. این گوشت تمامی خواص گوشت قرمز را در خود جای داده و حاوی مواد مغذی بسیاری میباشد. خواص گوشت بره عبارتند از:
- گوشت بره حاوی مقادیر زیادی از سلنیوم میباشد و آنتیاکسیدانهای فراوانی نیز دارد. این مواد سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و احتمال بروز بیماریها را کاهش میدهند.
- گوشت بره دارای پروتئین بالایی میباشد. مصرف منظم این گوشت سوخت و ساز بدن را افزایش داده و باعث کنترل وزن میگردد.
- خوردن گوشت بره به افرادی که در طول روز فعالیتهای سنگین و زیاد دارند، توصیه میشود. گوشت قرمز انرژی موردنیاز بدن را تأمین میکند و باعث تقویت آن میشود.
- مصرف گوشت بره برای سلامت و تقویت استخوانها و دندانها نیز بسیار مفید است. گوشت قرمز حاوی مقادیر بالایی از کلسیم میباشد و کلسیم یکی از مهمترین مواد برای سلامتی استخوان و دندان است.
- گوشت قرمز مقادیر بالایی از آهن، ویتامین B ، کولین و سلنیوم را در خود جای داده است. این مواد خواص ضد سرطانی دارند و برای مبارزه با تومورهای بدخیم و پیشرفت سلولهای سرطانی مفید هستند.
- گوشت قرمز منبع غنی از پروتئین محسوب میشود. پروتئین برای عضلهسازی بسیار مفید است و عملکرد سیستم گوارشی را نیز بهبود میبخشد.
- گوشت قرمز سرشار از آهن میباشد. این ماده به تولید بیشتر گلبولهای قرمز خون کمک میکند و کمخونی را از بین میبرد. ناهار چی بپزم بهترین و کاملترین غذا ها را در اختیار شما عزیزان می گذارد.
- گوشت قرمز پتاسیم بالا و سدیم کمی دارد و باعث کاهش فشار خون میشود. در نتیجه مصرف گوشت قرمز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی ناشی از فشار خون بالا را کاهش داده و از سکتههای ناگهانی جلوگیری میکند.
- گوشت بره منبع بسیار خوبی از روی، فسفر و سلنیوم است. مصرف این مواد برای تراکم استخوانها بسیار مفید بوده و به سلامت آنها کمک میکنند.
- گوشت قرمز حاوی امگا 3 و ویتامین B12 میباشد. این مواد بر روی تقویت سیستم عصبی کودک تأثیر داشته و از بروز بیماری اوتیسم و دیگر مشکلات مربوط به مغز جلوگیری میکنند.
- گوشت قرمز مقادیری از فسفر را نیز در خود جای داده است. مصرف فسفر برای بهبود سلولهای مغزی بسیار مفید بوده و باعث تقویت عملکرد آن میشود.
- گوشت قرمز سرشار از آهن میباشد. مصرف آهن از کمخونی جلوگیری میکند و باعث کاهش دردهای دوران قاعدگی میگردد.
- آهن موجود در گوشت قرمز از طریق بدن مادر به جنین انتقال مییابد و خطر ابتلا به نقصهای مادرزادی را کاهش میدهد. چطور بلدرچین بپزم؟ هم بسیار خواندنی است.
- گوشت بره مقادیر قابل توجهی از اسیدهای چرب امگا ۳ را در خود جای داده است. این اسیدها خواص آنتیاکسیدانی دارند و از بروز چینوچروک و لکهای پوستی در سنین بالا جلوگیری میکنند.