April 2024 25 / پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
کد خبر: ۳۸۴۸۷۱
۳۰ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۲
0
نائب رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: در خوش‌بینانه‌ترین تحلیل‌ها، ارزش واقعی دلار در کشور نه در محدوه ۳۰ هزار تومان که بیش از ۴۰ هزار تومان است، اما دولت بنا به ملاحضاتی با مداخله در بازار ارز تلاش می‌کند تا نرخ آن را پایین‌تر از نرخ واقعی نگه دارد.
ارزش واقعی دلار در بازار چه رقمی است؟
در اقتصاد ایران با توجه به سهم بالای دولت از اقتصاد در عمل طرف عرضه و تقاضا در انحصار دولت است. سهم صادرات غیر‌نفتی را اگر تصور کنیم همه توسط بخش غیر‌دولتی صورت می‌گیرد. بر این اساس سهم بخش غیر‌دولتی در طرف عرضه این بازار زیر ۲۰ درصد خواهد بود؛ آن‌هم عرضه‌ای که با ضوابط بانکی به طور کامل در اختیار بانک مرکزی است؛ بنابراین با هر روشی که محاسبه ارز را بخواهیم بر مبنای علمی انجام دهیم در نهایت آنچه قیمت ارز را تعیین می‌کند توقع و توان بانک مرکزی و دولت خواهد بود. این نوع نگرش، تعیین قیمت بر مبنای تورم را نشان می‌دهد. اگر بخواهیم بر این اساس قیمت را محاسبه کنیم با در نظر گرفتن سال‌های پایه متفاوت می‌توانیم قیمت‌های متفاوتی برای دلار محاسبه کنیم.
 
خسرو فروغان گران‌سایه، نائب رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با نبض بازار تصریح کرد:‌با توجه به اینکه بسیاری از زیرساخت‌های کشور بر اصول علمی و منطق با استاندارد‌های بین‌المللی نیست، بسیاری از بخشنامه‌ها و مصوبات به صورت دستوری تکلیف می‌شود.


ارزش واقعی دلار بیشتر از نرخ‌های بازار است


وی افزود: به همین دلیل دستورالعمل‌ها در واردات و صادرات کالا تحت دستور مداخلات دولت است و در مباحث مالی نیز دخالت‌هایی وجود داشته و نرخ دلار عقب‌تر از نرخ واقعی است و به همین دلیل اشتباهات و آزمون و خطا‌هایی نیز صورت می‌گیرد.


اقتصاد به صورت آنارشیستی اداره می‌شود


فروغان گران‌سایه تصریح کرد: این مداخلات موجب شده است تا اقتصاد به صورت آنارشیستی اداره شده و فعالان اقتصادی و بخش خصوصی قادر به برنامه‌ریزی نباشند. عدم امکان برنامه‌ریزی حتی میان‌مدت موجب شده است تا بسیاری از شاخص‌های اقتصادی نیز منطبق با واقعیت‌های اقتصاد ایران نباشد و در مورد ارزش دلار نیز همین شرایط وجود دارد.


خلق نقدینگی سیاست عقب‌نگه داشته‌شدن نرخ دلار را خنثی می‌کند


وی ادامه داد: به این دلیل دولت می‌خواهد قیمت بسیاری از کالا‌ها و خدماتی که در هزینه سبد مصرفی خانوار‌ها قرار دارد، براساس ارزش واقعی دلار تعیین نشود نرخ ارز را عقب نگه می‌دارد، اما در مقابل انتشار پول پی‌پشتوانه و خلق نقدینگی موجب ایجاد تورم‌های زیادی می‌شود که بیش از تورمی است که نرخ واقعی دلار باید تجربه کند.

نرخ‌های دلار در بازار‌هایی مانند خودرو واقعی‌تر است


فروغان گران‌سایه تصریح کرد: اگر تلاش شود تا به صورت علمی جلوی تورم گرفته شود و اقتصاد براساس اصول صحیح برنامه‌ریزی شده و دستورالعمل‌های واردات و صادرات به گونه‌ای تسهیل‌شده‌تر باشد عملکرد بهتری به دست خواهد آمد، اما دولت به جای استفاده از این راهکار‌ها تلاش می‌کند تا با مدیریت بازار ارز، نرخ ارز را از قیمت واقعی آن و منطبق با اصول اقتصادی عقب نگه دارد، اما برخی از بازار‌ها مانند خودرو‌های خارجی خود را با نرخ‌های واقعی ارز تطبیق می‌دهند.


کنترل قاچاق منجر به کنترل نرخ دلار می‌شود


نائب رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: اگر قاچاق کنترل شود قیمت دلار نیز کاهش می‌یابد. دلار افزایش پیدا می‌کند، چون میلیارد‌ها دلار کالای قاچاق به کشور وارد می‌شود. پول به صورت غیرقانونی از کشور خارج و تبدیل به کالا شده و وارد کشور می‌شود.


هزینه بالاتر قیمت تمام‌شده تولید با گردش چند دست کالا‌های صادراتی


وی افزود: در بحث صادرات نیز بسیاری از صادرکنندگان به دلیل مشکلاتی که در بحث نظام بانکی وجود دارد با هزینه تمام شده بالاتری مواجه هستند و کالا با چند دست گردش به بازار صادراتی می‌رسد. اکنون کاهش دستوری برای نرخ ارز انجام می‌شود که تصمیمی اشتباه است و در نهایت دولت و مردم از آن زیان می‌بینند.
فروغان گران‌سایه تصریح کرد: ارزش واقعی دلار در کشور نه در محدوه ۳۰ هزار تومان که بیش از ۴۰ هزار تومان است، اما دولت بنا به ملاحضاتی با مداخله در بازار ارز تلاش می‌کند تا نرخ آن را پایین‌تر از نرخ واقعی نگه دارد.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: