کد خبر: ۳۸۲۸۷۲
۳۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۳:۰۰
0
بازار‌های مالی در هفته اخیر در خلاف جهت هفته قبل خود حرکت کردند. به این معنا که نرخ سودی که در تمام بازار‌ها در هفته سوم مرداد ماه روندی کاهشی داشته در این هفته دوباره صعودی شده و خیز بلندی برداشته است. دراین میان مقایسه‌ها نشان می‌دهد بیشترین میزان رشد در بازار باز رخ داده که اکنون با ثبت ۲۰.۳ درصد درراس سه هفته قرار گرفته است.
دو هفته متفاوت در نرخ سود بازار‌های مالی
در بازار‌های مالی روند نرخ سود‌ها به شکلی بیانگر تغییرات ثبت شده میزان معاملات و تغییرات در سیاست‌های کلان پولی ومالی است. در این میان مهم‌ترین بازار، بازار بین بانکی بوده که نرخ بهره از انجام معاملات هفتگی نهاد‌های مالی در آن استخراج می‌شود. زمانی که بانک مرکزی می‌خواهد به نوعی تورم را کنترل کند آن را افزایش داده و درمقابل کاهش آن نیز به باور برخی از اقتصاددانان علامتی از رشد شاخص بورس در اقتصاد است.

با رشد نرخ بهره در مقاطع پایانی تیرماه، بورسی‌ها به این اتفاق معترض شده و خواهان کنترل آن از سوی بانک مرکزی شدند. این نهاد نیز کاهشی ۰.۵ واحد درصدی را در هفته‌های اخیر نرخ بهره رقم زد که البته این کاهش تداوم چندانی نداشت. طبق آمار‌ها پس از آن که افت نرخ بهره در هفته سوم مرداد ماه کاهش پیدا کرد دوباره در هفته اخیر صعودی شده و جهت حرکتش تغییر کرده است. این افزایش هم سو با رشد نرخ سود در سایر بازار‌های مالی این هفته نیز بوده است.

درهمین رابطبه به گزارش اکو ایران به نقل از اقتصاد نیوز، روند نرخ سود‌ها در بازار‌های مالی هفته پایانی مرداد ماه معکوس هفته قبل بوده است. در این هفته آمار‌های ثبت شده در بازار‌های بین بانکی و اوراق بدهی دولتی نشان از روند صعودی نرخ سود در تمامی بده بستان‌های مالی داشته است در حالی که این شاخص‌ها در هفته قبل روندی نزولی را ثبت کرده بودند.

رشد نرخ سود در بازار اولیه اوراق بدهی دولتی
در هفته پایانی مرداد ماه دولت رکورد بالاترین فروش هفتگی اوراق را در بازار ثبت کرد. در این معاملات سطح فروش اوراق در بازار اولیه به ۳ هزار و ۶۳۰ میلیارد تومان رسیده که بیشترین میزان را در مقایسه با هفته‌های قبل داشته است.

یکی از مهم‌ترین عوامل رشد این حجم در معاملات نرخ سود بالای اوراق فروخته شده در بانک‌ها و بازار سرمایه بوده است. در نهایت محاسبات نشان می‌دهد نرخ سود مورون در این معاملات برابر با ۲۱.۷۷ درصد بوده که ۰.۰۷ واحد درصد از هفته قبل بالاتر بوده است.

رشد نرخ سود در بازار باز
بانک‌های خریدار اوراق در بازار اولیه می‌توانند این برگه‌ها را ضامن استقراض خود در بازار باز کنند. در این معاملات بانک‌هایی که دارنده اوراق هستند می‌توانند اوراق خود را به بانک مرکزی عرضه کرده و متعهد شوند تا با نرخ سود معلوم و تاریخ سررسید هفت روزه آن را دوباره از بانک مرکزی خریداری کنند. این بده بستان به نوعی همان استقراض بانک‌ها از بانک مرکزی تلقی شده که حجم آن در دو هفته اخیر در مرز ۷۰ همت ثابت مانده است. این در حالی است که بانک مرکزی نرخ سود در این بازار را ارتقاء داده و از کف ۲۰ درصد در این هفته‌ها به ۲۰.۳ درصد رسانید. یعنی بالاترین نرخ سود بازار باز در سه هفته اخیر. به نوعی میزان افزایش نرخ سود در این بازار، بیشترین مقدار رشد در مقایسه با سایر بازار‌ها بوده است.

تغییر جهت نرخ بهره در پایان مرداد ماه
با افزایش نرخ سود در بازار باز و رشد معاملات بانک مرکزی در بازار بین بانکی نرخ بهره نیز روندی صعودی را آغاز کرد. نرخ بهره به صورت کلی یکی از شاخص‌های مهم در اقتصاد کلان به شمار آمده و در بازار بین بانکی کشف می‌شود. در این بازار بانک‌های دارای کسری از بانک‌های دارای مازاد استقراض نقدینگی کرده و این بده بستان با تاریخ سررسید کوتاه مدت و نرخ سود معلوم انجام می‌شود. نرخ سود در این بازار در بازه ۱۴ تا ۲۲ درصد قرار داشته و کف و سقف نرخ سود در اختیار بانک مرکزی است.

داده‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد نرخ سود بازار بین بانکی برابر با ۲۰.۶۴ درصد بوده و ۰.۰۵ واحد درصد از هفته قبل بالاتر بوده است. این درحالی است که سیاست بانک مرکزی در هفته‌های اخیر کنترل این شاخص و ثبت مسیر کاهشی در آن بوده است. تحلیل گران یکی از مهم‌ترین عامل‌ها در رشد نرخ بهره را کسری زیاد بانک‌ها در بازار بین بانکی قلمداد می‌کنند.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: