May 2024 06 / دوشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳

میلگرد یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین مقاطع در ساختمان سازی به شمار می‌رود. معمولاً در دوران رکود پس از جهش تورمی، قیمت میلگرد بیشترین ریزش را در بین مقاطع فولادی به ثبت می‌رساند که این مورد با توجه به شرایط تولید و عرضه میلگرد صورت می‌گیرد. ریزش قیمت میلگرد در برخی برندها حتی تا کانال 21 هزار تومان در پاییز 1402 باعث شده تا بسیاری از خریداران بالقوه هم چنان صبر کنند شاید بتوانند میلگرد را ارزان‌تر بخرند. در این مقاله شرایط قیمت میلگرد را بررسی می‌کنیم و بررسی می‌کنیم بهترین زمان برای خرید میلگرد چه زمانی است؟

قیمت میلگرد در طول سال

در اواخر سال گذشته قیمت میلگرد پس از جهش تورمی به‌واسطه نرخ دلار تا کانال 32 هزار تومان هم افزایش یافت. با شروع سال جدید قیمت میلگرد به همراه نرخ دلار وارد کانال اصلاحی شد و در نیمه اول 1402 تا کانال 25 هزار تومان کاهش یافت. با کاهش میزان تقاضا و رکود در بازار قیمت میلگرد روند اصلاحی خود را ادامه داد و تا به طور کلی تا کف 22 هزار تومان را به ثبت رساند. البته قیمت میلگرد فرصت کمی به خریداران داد و پس از دو روز در پاییز 1402 دوباره به کانال 23 الی 24 هزار تومان برگشت. برای اینکه خریداران میلگرد تصمیم بگیرند باز هم صبر کنند یا در همین محدوده قیمت میلگرد اقدام به خرید کنند لازم است تا برخی از پارامترهای دیگر را مورد بررسی قرار دهند. این پارامترها و نحوه تأثیر آن بر قیمت میلگرد در روزهای آتی را بررسی می‌کنیم:

آینده نرخ دلار؛ مشخص ولی نامعلوم

آنچه مسلم است قیمت کالاها در ایران با نرخ دلار وابستگی مثبت دارد و با هر افزایش یا کاهش آن سایر قیمت‌ها هم تغییر می‌کنند. قیمت میلگرد و سایر نقاط فولادی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و به همراه نرخ دلار تغییر می‌کنند؛ بنابراین بررسی نرخ دلار یک گزینه مهم برای پیش بینی قیمت میلگرد به شمار می‌رود. هرچند در حال حاضر نرخ دلار در کانال 49 الی 51 هزار تومان در حال نوسان است و بسیاری از خریداران میلگرد به امید ثبات نرخ دلار یا کاهش آن از خرید میلگرد صرف نظر کرده اند، باید در نظر بگیرند که نرخ دلار مطمئناً در این محدود نخواهد ماند. بسیاری از کارشناسان عقیده دارند بهبودی در شرایط اقتصادی کشور و درامدهای ارزی به وجود نیامده و نرخ دلار تنها توسط دولت و بانک مرکزی کنترل می‌شود. البته دهه گذشته نشان داده که هرچه نرخ دلار به صورت دستوری فشرده‌تر شود فنر جهش آن با قدرت بیشتری افزایش می‌یابد؛ بنابراین خریداران مقاطع فولادی و به ویژه میلگرد باید بدانند که هرآن ممکن است نرخ دلار به کانال‌های بالاتر از سقف‌های گذشته برسد.

میزان تولید و عرضه میلگرد در بازار

یکی از تفاوت‌های اساسی میلگرد در بازار با سایر مقاطع فولادی به تعداد تولیدکنندگان و حجم عرضه میلگرد در بازار مربوط می‌شود. با توجه به تعداد بالای تولیدکنندگان میلگرد، حجم تولید و عرضه میلگرد در بازار داخلی در حالت اشباع قرار داشته و این مورد یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش قیمت در بازار میلگرد به شمار می‌رود. البته همین بازار اشباع در دوران جهش تورمی و همراه با بازار آهن افزایش قیمت یافته و رکوردهای جدیدی را به ثبت می‌رساند؛ بنابراین به نظر می‌رسد خرید میلگرد در بازارهای افزایشی بسیار ریسک بالایی به همراه دارد و دوران رکود بهترین زمان برای خرید میلگرد به شمار می رود.

میزان تقاضا و رکود در بازار

از آن سو در برابر تولید بالا، شاهد کاهش تقاضا در بازار میلگرد هستیم. این کاهش تقاضا ارتباط مستقیمی با رکود در بازار مسکن دارد. تورم بالا، نقدینگی کم و کاهش قدرت خرید بازار باعث شده تا سرمایه از بازار مسکن و ساختمان‌سازی کوچ کند و این صنعت دچار رکود سنگین هم در بخش تولید و هم در بخش تقاضا شود. با توجه به چشم‌انداز اقتصادی کشور براساس بودجه انقباضی 1403 نمی‌توان انتظار چندانی در این زمینه داشت و به نظر می‌رسد رکود در صنعت ساخت و ساز هم چنان ادامه داشته باشد. چرا که توسعه صنعت مسکن به افزایش نقدینگی و سرمایه‌گذاری بستگی دارد، در صورتی که دولت به دلیل کنترل تورم به دنبال کنترل نقدینگی در بازار است. البته شرایط تقاضا در برخی میلگردهای پرکاربرد مانند میلگرد ۱۴ بهتر از سایر سایزها است.

یکی از ارزا‌ن ترین میلگردهای صادراتی در جهان

تولیدکنندگان میلگرد علاوه بر کاهش تقاضا در داخل با مشکل مشتری در منطقه هم روبرور هستند به گونه‌ای که قیمت میلگرد صادراتی ایران در هر هفته کف قیمتی خود را می‌شکند و با این حال تقاضایی در بازار آهن منطقه ندارد. این مورد در حالی اتفاق می افتد که قیمت فولاد و میلگرد جهانی در حال افزایش است. مشکلات مالی به دلیل تحریم‌های اقتصادی، عدم به‌روزرسانی تکنولوژی تولید و کاهش کیفیت نسبت به سایر رقبا، از دست دادن بازار نسبت به رقبای جدید نظیر روسیه و ترکیه باعث شده تا برندهای میلگرد در یافتن بازار صادراتی دچار مشکلات عدیده‌ای شوند. از این رو حجم عرضه در بازار داخلی هم چنان بالا است و باعث کاهش قیمت میلگرد در بازار آهن می‌شود.

سخن پایانی

کاهش قیمت میلگرد و رکود در بازار آهن باعث شده خریداران میلگرد برای ارزان‌تر خریدن میلگرد بیشتر صبر کنند. البته احتمال افزایش نرخ دلار، مواردی نظیر احتمال افزایش نرخ بنزین و جهش تورمی در بازار از جمله ریسک‌هایی است که احتمال افزایش میلگرد را برای خریداران بالا می‌برد. در هر صورت چشم‌انداز نامعلوم اقتصادی باعث شده تا هم تولیدکنندگان و هم خریداران در این بازار دچار سردرگمی شوند.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: