May 2024 09 / پنجشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۳
کد خبر: ۱۷۸۳۸۵
۲۹ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۳
0
به گفته جبل‌عاملی، وابستگی بین پایه پولی و تورم بیشتر از وابستگی نقدینگی با تورم است و از آن‌جایی که پایه پولی رشد آن کمتر از گذشته است، تورم بروز نکرده است.
پول‌نیوز - یک کارشناس اقتصادی با اشاره به این‌که در شرایط فعلی تورم و شاخص تولیدکننده رو به کاهش است، گفت: تبعات تورمی بدان شکل که در دوران گذشته به‌واسطه رشد نقدینگی ایجاد می‌شد، به‌وجود نخواهد آمد.

دکتر پویا جبل‌عاملی در گفت‌وگویی اظهار داشت: مهم‌ترین دلیلی که اکنون رشد نقدینگی چون گذشته تورم را تهدید نمی‌کند این است که وابستگی بین پایه پولی و تورم بیشتر از وابستگی نقدینگی با تورم است و از آن‌جایی که پایه پولی رشد آن کمتر از گذشته است، تورم بروز نکرده است. از این رو بانک مرکزی می‌تواند رصد کند چه زمانی تورم در حال بازگشت است تا سیاست‌های ضدانبساطی را اعمال کند.

جبل‌عاملی تابع تقاضای نقدینگی را بی‌ثبات توصیف و تصریح کرد: سیاستگذار باید عرضه نقدینگی را بر مبنای تقاضا مدیریت کند به شکلی که متغیرهای کلان اقتصاد را به سمت هدف سوق دهد. بنابراین به‌صورت کلی نمی‌توان اظهارنظر کرد که مثلا ‌A مقدار نقدینگی برای اقتصاد کم یا زیاد است.  

وی ادامه داد: ممکن است در اقتصادی، تقاضای نقدینگی نسبت به اقتصادی دیگر پایین باشد بنابراین با حجم مشخصی از نقدینگی در این اقتصاد نرخ بهره پایین‌تر و احتمالا تورم بیشتری به‌وجود می‌آید. پس فقط نمی‌شود بر روی حجم نقدینگی متمرکز شد بلکه باید طرف تقاضا که وابسته به سرعت گردش پول است را هم در نظر گرفت.

این صاحب‌نظر اقتصادی گفت: شرایطی که امروزه متغیرهای پولی در اقتصاد با آن مواجه است، بدین شکل است که اولا اگرچه میزان رشد نقدینگی با دولت پیشین یکسان است اما پایه پولی کمتر از گذشته است. ثانیا از آن‌جایی‌که تورم رو به کاهش است، تقاضا برای دارایی‌های نقدی افزایش یافته لذا طرف تقاضای نقدینگی نسبت به دولت پیشین متفاوت است.

جبل‌عاملی با بیان این‌که امروزه تقاضای نقدینگی بیشتر از گذشته است، تاکیدکرد: در دولت گذشته به دلیل این‌که تورم بالا بود همه می‌خواستند به‌جای دارایی‌های نقدی، کالا داشته باشند اما اکنون دارایی نقدی بیشتر مورد تقاضا است. اثراتی که میزان رشد نقدینگی در دولت پیشین وجود داشت در شرایط کنونی متفاوت است چراکه طرف تقاضای نقدینگی تغییر یافته است و بدون توجه به طرف تقاضا نمی شود تنها بر روی حجم نقدینگی یا رشد نقدینگی تمرکز کرد.

وی خاطرنشان کرد: این حرف درست است که در بلندمدت طرف تقاضا هرچقدر که باشد رشد نقدینگی می‌تواند تبعات تورمی داشته باشد اما مهم این است که سیاستگذار اکنون می بیند که این حجم نقدینگی را اقتصاد می‌تواند جذب کند اما به مجرد این‌که تبعات تورمی خودش را نشان دهد و یا نرخ بهره رو به کاهش گذارد، سیاستگذار پولی برای این‌که تبعات تورمی بروز نکند باید سیاست‌های انقباضی را اعمال کند.

منبع: عصرایران
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: