کد خبر: ۳۳۱۸۹۹
۱۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۲
0
زاگرس از هر سو در حال سوختن است اما هنوز بالگردها نه در خوزستان و نه در کهگیلویه و بویراحمد آبی بر آتش دل آن نپاشیده‌اند.
به گزارش خبرنگار پول نیوز، صاعقه‌ای که مردم بوشهر و کازرون عصر روز پنجشنبه در آسمان دیدند کوه سیاه را به آتش کشاند و آنقدر شعله‌هایش را گسترش داد که به منطقه شاه‌پسرمرد و درنگ نیز رسید.

روزهاست که آتش همچنان بی‌رحمانه بر پیک بی جان جنگل‌های زاگرس شلاق می‌زند و صدها گونه گیاهی و جانوری را به خاک سیاه نشانده است.

هر ساله با اندکی جابجایی فصل‌ها و تغییر آب و هوا در زاگرس کوچکترین سهل انگاری و خطای انسانی کافی است تا آتش بی رحمانه به جان جنگل‌های زاگرس بیفتد و بخش عظیمی از این سرمایه ملی را نیست و نابود کند، امسال اما تنها یک هفته از خرداد گذشته و تا کنون بیش از500 هکتار از جنگل‌های زاگرس با خاک سیاه یکسان شده است.

اگر چه بسیاری از مردم و مسئولان و دوستداران این سرمایه کهن تمام تلاششان را کردند تا در سخت ترین شرایط و کمبود امکانات حتی نداشتن یک بطری آب خوردن و یا یک لباس ضد حریق پیک بی جان این میراث کهن را نجات دهند، اما شعله‌های فوران آتش بی‌رحمانه گوی سبقت را ربوده تا زیستگاه صدها جانور و گیاه را نابود کند.

دیدن صحنه‌های دردناک از سوختن و یا فرار برای نجات جان گونه‌های جانوری در میان آتش سوزی خائیز روح وروان زاگرس نشینان و هربیننده‌ای را جریحه دار می‌کند، آیا کسی بوده که زاگرس را نجات دهد؟ آیا چنین صحنه هایی قابل جبران است.

فرقی ندارد چه کسی و با چه انگیزه ای جرقه اش را زده است. وقتی جنگل و مرتعی آتش می گیرد ،آتش زبانه می کشد و تر و خشک در مسیرش با هم می سوزند.

مردم آمدند، نیروهای امدادی آمدند اما امکانات همچنان مثل گذشته است و این امکانات توان مقابله با این آتش را ندارد، اطفای حریق در این منطقه تاکنون شش مصدوم بر جای گذاشته، آتش اما همچنان در باد می رقصد و بلوطها را خاکستر می کند.

جنگل‌های زاگرس با گستردگی در ۱۱ استان کشور با شش میلیون هکتار مساحت، ۴۰ درصد جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهند که حدود ۷۰ درصد تیپ گونه‌های جنگلی زاگرس را بلوط‌ها شامل می‌شوند و سایر گونه‌های درختی این جنگل‌ها افرا، کیکم، بنه، زبان گنجشک، گلابی وحشی، ولیک، ارغوان، انواع بادام و دیگر درختان است. درختان بلوط معمولاً در ارتفاع ۶۵۰ تا دو هزار و ۴۰۰ متر از سطح دریا بر پهنه زاگرس رخ نموده‌اند و زاگرس جنوبی رویشگاه خاص گونه بلوط ایرانی بوده که شامل استان‌های ایلام، خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد، فارس، اصفهان و چهار محال و بختیاری است و دارای اقلیم گرم و خشک است و به گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری به‌طور میانگین سالانه حدود ۱۰ هزار هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی طعمه حریق می‌شوند که بیشترین آتش‌سوزی‌ها در عرصه‌های منابع طبیعی در زاگرس رخ داده است.

بررسی نقشه‌های ماهواره‌ای و پایش محیطی دلالت از آن دارد که خسارت‌های آتش سوزی های اخیر در سطح بیش از 8000 هکتار در عرصه های جنگلی و مراتع استان های هرمزگان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس، لرستان و چهارمحال و بختیاری رخ داده است. در حال حاضر با ‌‌کمبود تجهیزاتی که در زمینه اطفای حریق جنگل‌ها وجود دارد سرنوشت جنگل‌ها مشخص نیست. نغمه های آتش هر ساله در زاگرس طنین انداز می شود و تاکنون خسارت های مالی وارد شده به عرصه های طبیعی کشور کمتر از خسارت های آتش سوزی های رخ داده در کشورهایی مثل آمریکا و استرالیا نبوده است. پس از شروع آتش‌سوزی ها در عرصه های مرتعی و جنگلی در کهگیلویه و بویراحمد و پیش تر در استان های خوزستان، هرمزگان و بوشهر شواهد دلالت از وضعیت فوق ‌العاده بحران در این مناطق داشت اما علی رغم اینکه رسانه ها و تشکل های زیست محیطی غیر دولتی خواستار ورود مدیریت بحران کشور برای مهار آتش شدند اما همزمان نقص فنی تجهیزات هوایی برای مهار آتش و شروع وزش باد امکان مهار آن از دست رفت و آتش ‌سوزی ها گسترده ‌تر شد.
 
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد گفت : آتشی که از غروب پنج شنبه هشتم خرداد 99 به جان جنگل‌ها و مراتع کوه خائیز در شهرستان کهگیلویه افتاده در کمبود نیروی انسانی و لجستیکی همچنان یکه تازی می‌کند و به پیش می‌رود.

سید اسدالله هاشمی افزود: وزش باد شدید، صعب العبور بودن منطقه، وسعت زیاد، شرایط بالای علوفه‌ای مراتع، در کنار کمبود نیروی انسانی و تجهیزات پشتیبانی در عدم مهار و کنترل حریق نقش بسزایی دارند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد از دستگاه‌های اجرایی، نیروهای بسیج، مردم و دوستداران محیط زیست تقاضای کمک کرد و ادامه داد: هرکس به هر طریقی که می‌تواند به یاری طبیعت خائیز بشتابد.

معاون سیاسی و امنیتی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: بخشی از آتش سوزی منطقه حفاظت شده کوه خاییز کهگیلویه مهار شده اما همچنان برای مهار کامل و جلوگیری از پیشروی آتش و با توجه به سخت گذر بودن، وجود صخره‌ها و گودال‌های عمیق به بالگردهای آب پاش نیاز است.

احد جمالی با بیان اینکه پیش بینی می شود آتش سوزی با استقرار بالگردهای آب پاش و همچنین کمک نیروهای مردمی به طور کامل مهار شود، خاطرنشان کرد: از روز گذشته و با حضور استاندار در منطقه و همچنین برگزاری جلسه اضطراری ستاد مدیریت بحران و رایزنی با مقامات و مسئولان دولتی، ارتش و سپاه تلاش‌ها و مدیریت بحران برای اطفای حریق به نحو مطلوب و با تمام توان نیروی انسانی و لجستیکی در حال انجام است.

معاون استاندار کهگیلویه وبویراحمد گفت: با همکاری وزارت دفاع و سپاه سه بالگرد آب پاش برای اطفای حریق آتش منطقه حفاظت شده خائیز کهگیلویه اعزام شده که قرار است تا ساعاتی دیگر در منطقه مستقر شوند.

جمالی ادامه داد: هم اینک نیز نیروهای مردمی و محیط بانان برای مهار آتش در میان صخره‌ها و گودال‌های عمیق با هلی برن بالگردهای اعزامی از سوی سپاه و ارتش به دل زبانه‌های آتش می‌زنند.

وی همچنین از تلاش مجموعه دولت و سایر ارکان نظام که در 10 روز گذشته تاکنون برای کمک و مهار آتش سوزی جنگل‌ها و مناطق حفاظت شده در شهرستان‌های گچساران و کهگیلویه و همراهی با مسئولان استانی بویژه معاون اول و رئیس دفتر رئیس جمهوری، وزارت دفاع، سپاه، بسیج و ارتش جمهوری اسلامی و همچنین هلال احمرو اورژانس نیز تقدیر کرد.
 
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: