April 2024 29 / دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳
آشنایی با مفاهیم مالی و اقتصادی؛
کد خبر: ۳۲۲۷۳۷
۱۱ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۷
0
پول نیوز - شاخص توسعه انسانی (HDI) چکیده اندازه‌گیری‌های توسعه انسانی است و در واقع این شاخص میانگین موفقیت‌های به دست آمده در یک کشور را اندازه گیری می کند.

شاخص توسعه انسانی چیست؟

به گزارش واحد آموزش پول نیوز، درآمد سرانه را می ‏توان اصلی ترین شاخص برای سنجش عملکرد اقتصادی کشورها دانست، اما این شاخص منتقدانی نیز داشته و دارد. در واقع منتقدان معتقدند که این شاخص همه داستان را بازگو نمی‏ کند. برای مثال درآمد سرانه می‏ گوید که به طور متوسط هر کدام از افراد یک کشور، در طول یکسال چقدر درآمد کسب می ‏کنند اما حرفی از اینکه توزیع درآمد در این کشور چگونه است را به میان نمی آورد.

همچنین مشخص نیست که این درآمد چگونه خرج می‏ شود. به علاوه اگرچه می ‏توان گفت که درآمد بالاتر به سطح زندگی بهتر و رفاه بیشتر می ‏انجامد اما آیا افراد در کشورهایی که درآمد سرانه یکسانی دارند، زندگی مشابهی دارند؟ پاسخ منفی است.

چنین مواردی باعث کاهش دامنه کاربرد شاخص درآمد سرانه شده اند و به همین خاطر اندیشمندان اقتصادی و به خصوص آنهایی که در حوزه توسعه اقتصادی فعالیت می‏ کردند، به فکر یافتن شاخص دیگری افتادند که علاوه بر وضعیت اقتصادی، نمایانگر وضعیت اجتماعی کشورها نیز باشد.

یکی از این شاخص ها، شاخص توسعه انسانی یا همان Human Development Index (HDI) است که توسط اقتصاددانی پاکستانی به نام محبوب الحق و با همکاری یکی از برندگان نوبل اقتصاد یعنی آمارتیا سن که متخصص علم توسعه نیز هست، بسط یافت و در نخستین گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۰ به کار گرفته شد.

شاخص توسعه انسانی (HDI) چکیده اندازه‌گیری‌های توسعه انسانی است. این شاخص میانگین موفقیت‌های به دست آمده در یک کشور در سه بعد اصلی توسعه انسانی یعنی "زندگی طولانی و سالم"، "دستیابی به دانش" و "استانداردهای زندگی آبرومندانه" را اندازه می‌گیرد. شاخص توسعه انسانی میانگین توسعه هندسی شاخص‌های نرمالی است که موفقیت‌های هر بُعد را اندازه می‌گیرند. ایران با داشتن شاخص توسعه انسانی برابر با ۷۶۶ صدم، رتبه ۶۹ام را در بین کشورهای جهان در سال ۲۰۱۵ کسب کرده است.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش مجامع بیشتر
تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

تولید 300 هزارتن کاتد به رغم کاهش بیش از 16 هزار تنی مصرف قراضه مس در سال 1401

مدیرعامل مس در مجمع عمومی عادی این شرکت که با حضور اکثریت سهامداران در تالار وزارت کشور برگزار شد از کسب رتبه پنجم ذخایر جهانی مس تنها با اکتشاف 7 درصدمساحت کشور خبر دادو گفت: با توسعه اکتشافات رسیدن به رتبه دوم و سوم جهانی نیز برای ایران متصور است.
پربازدید
پرطرفدارترین
برای دریافت خبرنامه پول نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: